Vítám Vás na mém blogu. Blog se zprvu věnoval modelům zvířat a byl ve formě virtuální zoo. Sběratelství se posunulo na minimum a začaly přibývat další koníčky, nyní na blogu najde rubriku pro každý můj koníček. Naleznete zde rubriku věnující se modelům a vlastně i zvířatům, teraristice, rostlinám, výletům, keslení a mé hobby pro modelování a pravěk představuje rubrika pravěku. Doufám, že se Vám bude blog líbit a budete se pravidelně vracet.

Maty26----



__-------______

Květen 2017

liopleurodon: mořské monstrum v mojí dílně

27. května 2017 v 21:41 | Maty26 |  Pohled do mé dílny
Liopleurodon patří mezi mé oblíbené druhohorní živočichy a tak jsem se rozhodl, že si jednoho do pravěké expozice vymodeluji. A tak jsme se do toho pustil. Hlava se mi celkem povedla ( i když by samozřejmě mohla být i lepší), ale tělo jsem mu už jednou zvětšil. Teď je již vypečený, ale tělo ještě zvětším. Nejen proto, že mi při pečení vznikla za pravou zadní ploutví bublina. Možná trochu upravím i hlavu, přesněji spodní čelist. Práce je ještě spousta, ale myslím, že by to mohl být celkem pěkný modýlek. Co myslíte?


Tukan krátkozobý

26. května 2017 v 20:32 | Maty26 |  Amerika

Latinský název: Ramphastos sulfuratus
Výskyt: Střední a Jižní Amerika - od Severního Mexika po Venezuelu a Kolumbii
Biotop: tropické, subtropické a nížinné deštné lesy do výšky 1900 m.n.m.
Věk: až 20 let
Velikost: 42 - 55 cm
Váha: 380 - 500 g

Způsob života: hejna po 6 - 12 jedincích, osamoceně jen výjmečně

Potrava: plody, bezobratlí a dobrní obratlovci

Ochrana: málo dotčený (LC)

Rozmnožování: Samice snáší obvykle 2 - 4 bílá vejce. Rodiče se na vejcích střídají po dobu 15 - 20 dní. Mláďata vylátají z budky/dutiny stromu okolo 8 až 9 měsíce. Pohlavně dospívají ve 3 - 4 letech.


Zajímavosti:
- Zobák tukana tvoří asi 1/3 jeho délky (12 - 15 cm).
- Tukani nejsou dobří letci, většinou se pohybují přeskakováním z větve na větev.
- Jsou velice společenští, dokonce spolu spávají v jedné dutině.

Zdroj: Chov zvířat

Velociraptor

23. května 2017 v 18:13 | Maty26 |  Druhohory

Popsané druhy: v. mongoliensis, v. osmolskae

Význam jména: Rychlý lupič
Velikost: 1,8 - 2,1 m
Váha: 20 kg
Období: svrchni Křída, před 75 - 71 mil. let
Výskyt: Mongolsko
Potrava: masožravec, lovil ve smečkách

Měřítko: 1:26

Velociraptor měl i jako ostatní raptoři na zadních končetinách srpovitý dráp, kteý měřil kolem 6 cm. Lovil a žil ve smačkách. Potravu mohl mít rozmanitou, od menších savců, před mláďata dinosaurů až po dospělé dinosaury jako byl třeba protoceratops. V roce 1971 byla objevena zkamenělina 2 koster zaklesnutých do sebe - jednalo se o velociraptora a protoceratopse. V průběhu jejich boje je nejspíše přikryla písečná bouře.
Velociraptor se proslavil zejména svou rolí v jurském parku a jeho pokračováních. Ovšem zde je značně zkreslený. Je vyobrazován s výškou přes 2 metry, vysokou inteligencí a velkým apetitem. Avšak velociraptor dosahoval velikosti spíše statného psa (výška kolem 80 cm). Velociraptorům z jurského parku více odpovídají rody deinonychus nebo utahraptor.

Zdroj: Wikipedie

Rys iberský

22. května 2017 v 19:20 | Maty26 |  Evropská fauna

Latinský název: Lynx pardinus
Jiné české názvy: rys pardálový
Výskyt: Pyrenejský poloostrov - Doñana a Sierra Morena
Biotop: křovinatá středomořská krajina
Délka: 0,8 - 1 m (samci jsou větší než samice)
Váha: 7 - 14 kg

Způsob života: samotář, má teritorium o rozloze 10 až 20 km2

Potrava: masožravec, specializuje se na lov králíků divokých

Ochrana: ohrožený druh (EN)

Rozmnožování: Samice rodí mláďata mezi 3. až 8. rokem života. Páření probíhá v lednu nebo únoru, mláďata se rodí nejčastěji v březnu po 65denní březosti. Většinou se jedná o trojčata, často však nepřežijí všechna. Matka je kojí 10 týdnů. Od 4. týdne začínají přijímat masitou stravu. Noru opouštějí ve věku 2 až 3 měsíců, ale dalších 7 měsící zůstávají s matkou. Vě věku 1 až 2 roků si hledají nové teritorium.


Zajímavosti:
- Jsou většinou monogamní.
- K jejich úbytku napomohla nemoc, která způsobila značný pokles králíků a také viry, které na rysy přenesly kočky.
- Rys iberský má nejmenší genetickou variabilitu z kočkovitých šelem, tzv. efekt hrdla láhve. Ten bývá způsoben nízkým počtem jedinců, kteří se páří mezi sebou a tak jsou další generace více či méně příbuzné. Podobný případ je i u gepardů.

Zdroj: Wikipedie

Zoologická zahrada Hodonín

21. května 2017 v 15:44 | Maty26 |  Tipy na výlet
Zoo Hodonín se nachází kousek od města Hodonín. Rozkládá se na 7,5 hektaru příjemné lesnaté a rovinaté krajiny. Nalezneme zde přes 730 zvířat ve skoro 200 druzích. Mezi ta nejzajímavější patří například tukani, zebry, oryxové, šimpanzi, tygři, bílí lvi a žralok. Tak to by byl takový stručný přehled a teď přejdeme k mému vlastnímu názoru. Zoo je zastaralá (nikoliv však zanedbaná), takže zde nalezneme plno starých výběhů, klecí a voliér. Ale jde vidět, že zoo jde kupředu a jsou zde i nové či zrekonstruované pavilony. Uvidíme zde například moderní expozici plameňáků, dále zrekonstruovaný pavilon opic (byla zde dělána nová střecha, starou zatékalo a při tom byla vymalována i expozice šimpanzů - tedy pouze šimpanzů). V pavilonu akvárií nalezneme zrekonstruované akvárium žraloků. Přestala totiž fungovat filtrace a tak byla rekonstrukce nutná. Žraloci byli převezeni jinam, bohužel ani jeden nepřežil. Teď mají mládě ze Srí Lanky. Nádrž je lépe osvětlená, není tak prázdná, vznikl zde totiž takový menší útes a žralok nemusí plavat pořád dokola. Jsou zde také rybky, které akvárium oživují. Největší chloubou zoo je pavilon šelem, který slouží zároveň jako vzdělávací centrum. Ve 3 výbězích nalezneme tygry ussurijské a lvy jihoafrické - bílé. Na střeše je vyhlídka, takže si můžeme tyto šelmy prohlédnout i pěkně z nadhledu. Každý den vyjma pondělí zde probíhá krmení ve 14:30, kterého jsme se také zůčastnily a viděli jsme tyto majestátní šelmy opravdu zblízka.
Málem bych zapomněl zmínit pavilon exotického ptactva, který je krásně vymalován a nalezneme zde zajímavé opeřence. Mezi mé favority patří tukan obrovský, arové, amazonani a zoborožci. Bohužel v době naší letošní návštěvy byl pavilon zavřen, kvůli hnízdění ptactva. Avšak plo zajímavých ptáků nalezneme i mimo tento pavilon - kousekek od vstupu do zoo nalezneme voliéru krasek, dále velkou kolekci sov, bažanty, nandu a mandžuské a sibiřšké jeřáby (tedy myslím, že byl sibiřský Smějící se). Milovníci kopytníků si také přijdou na své. Naleznou zde zebry, velbloudy, lamy, sitatungy, oryxe jihoafrické a arabské, adaxe, antilopy losí a další. Velmi jsme se pobavili u výběhu ovcí kamerunských, kde je automat, kde se prodává krmení. Vždy když sestra krmila ovce, tak ze stáje přiběhla lama a všechny ovce odehnala. Smějící se
Avšak herpetelogové budou zklamáni. Terarijních zvířat (bezobratlí, obojživelníci, plazi) je zde po málu. V pavilonu akvárií je hned za dveřmi terárium, které obývají rosnice siné, je zde ještě jedno terárium, tuším, že ho obývala krajta a pak je zde velké akvaterárium, které obývá kajman, želvy a ryby. V pavilonu šelem nalezneme chameleona jemenského, gekončíky noční, 2 druhy užovek, korálovku, strašilky australské, 2 druhy sklípkanů a veleštíra trnitého. V pavilonu opic a terárií nalezneme hroznýše královského, teju žakruárú, leguána kubánský (alespoň myslím, cedulka chyběla) a zbylá asi 3 terária obývají drápkaté opičky. Před pavilonem akvárií nalezneme želvu nádhernou a u klece s jaguárem nalezneme také expozici želv (v době mé návštěvy však byly ještě zazimovány). Teráriím bych ještě vytkl, že květináče vůbec nebyly zamaskovány. prostě tqam daly květináče a bylo to. Dosti to kazilo celkový dojem, obzvláště ve velikém akvateráriu u kajmana.




Emu hnědý

20. května 2017 v 13:01 | Maty26 |  Austrálie


Latinský název: Dromaius novaehollandiae
Jiné české názvy: emu australský
Výskyt: Austrálie
Biotop: od zalesněných území až po polopustiny, které obývá nejčastěji
Věk: 10 let v zajetí až 35
Velikost: 150 - 200 cm
Váha: 20 - 55 kg

Způsob života: malé skupiny, v období sucha se tyto menší skupiny spojují

Potrava: všežravci, upřednostňují semena, pupeny rostlin a ovoce, příležitostně hmyz, drobné hlodavce a ještěrky

Ochrana: málo dotčený (LC)

Rozmnožování: Do společného hnízda, které staví samec snáší vejce několik samic, inkubace trvá 49 -52 dní. Vejce jsou modrá a váží až 900 g. Na hnízdě sedí samec, po tuto dobu nepije, nežere ani nevyměšuje. Při tom svou teplotu sníží na 3 až 4°C. Když se mláďata vylíhnou samec je velmi agresivní, zahání samice a dokonce útočí na lidi. Mláďata žerou sama. Pohlavně dospívají ve 2. až 3. roce života.


Zajímavosti:
- Emu je 2. největší nelétavý pták na světě a největším původním ptákem Austrálie.
- Jejich vejce patří mezi největší k poměru těla.
- Emu je otužilý, stačí mu výběh a nevytápěná ubikace či přístřešek, pro svou nenáročnost je často chován v zoo.
- Mají zakrněná křídla, která nemohou sloužit k letu, ale za horkých dní se jimi ovívá.
- Jsou to výborní běžci - dokáží vyvinout rychlost až 48 km/h, při této rychlosti jsou kroky dlouhé až 2,7 m.
- Emuové dobře plavou.

Zdroj: Wikipedie, Chov zvířat

Anomalocaris

19. května 2017 v 14:44 | Maty26 |  Prvohory

Popsané druhy: A. canadensis
Význam jména: Podivný garnát
Velikost: 60 - 90 cm
Období: střední kambrium, před 505 mil. let
Výskyt: Kanada, Čína, Austrálie, Utah
Potrava: drobní členovci jako třeba trilobiti

Měřítko: 1:13

Anomalocaris byl jeden z prvních velkých predátorů. Paleontologové prvně nelezli jeho chapadla a ta považovali za kořýše (odtud latinský název), ale pak se zjistilo, že se jedná o zcela jiného živočicha, avšak jméno mu již změněno nebylo. Lovil trilobity a jiné drobné členovce, na které se nejspíše vrhal zvrchu a přidržoval si je svými chapadly. Ústní otvor byl kruhovitého tvaru a byl vyzbrojen ostrým zubem podobně jako u chobotnic. Měl také složené oči, díky kterým mohl dobře vidět své okolí. Jeho tělo bylo pokryto tvrdým krunýřem jako u dnešních členovců. Pohyboval se díky postranním "ploutvým". Jeho ostatky byly nalezeny v Kanadě, Číně, Austrálii i Utahu a tak je pravděpodobné, že obýval celý svět.

Zdroje: Wikipedie, Blogorgonopsid, Pravěký svět (do svého článku jsem vypsal jen to nejdůležitějí, doporučuji tyto články přečíst, jsou moc pěkně napsané a plné zajímavých informací :)

Delfín skákavý

17. května 2017 v 20:21 | Maty26 |  Oceány a moře

Latinský název: Tursiops truncatus
Výskyt: vyskytuje se především v oceánech mírného a tropického pásma
Biotop: oceány
Věk: 30 - 36 let
Délka: 2,5 - 4 m
Váha: 150 - 200 kg (výjmečně až 390 kg)

Způsob života:
Delfín skákavý žije ve skupinách po 5 - 16 jedincích, obšas tvoří i větší skupiny.

Potrava:
Tento druh delfína loví převážně u dna a to ryby, měkkýše, korýše i menší žraloky. Dospělý jedinec potřebuje denně 7 kg potravy.

Ochrana: málo dotčený (LC)

Rozmnožování:
Po 12ti měsíční březosti samice rodí 1 mládě, která je dlouhé asi 1 m a rodí se ocasem napřed. Mládě přichází na svět v mělkých vodách, kde mu samice pomůže poprvé se nedechnout. Mateřské mléko pije 18 měsíců, které obsahuje hodně tuku a tak mládě rychle roste. V 6 měsících poprvé ochutnají rybu a učí se lovit. Samice rodí jen jednou za 3 roky.
V delfináriích umírá hodně velký počet mláďat jen málokteré se dožije věku 2 let. Důvod je zatím neznámý....


Zajímavosti:
- Tento delfín je nejčastěji chovaný v delfináriích i pro různé výzkumy (převážně jejich komunikace).
- Dovedou vyvinout rychlost až 50 km/h a rádi plavou podél lodí.
- Doskočí až 10 m daleko a 4 - 5 m vysoko.
- Delfín není ryba, jak by se mohlo zdát, ale savec, tudíž se musí každých 30 minut vyplout nad hladinu a nadechnout se.
- Většina vědců je považuje za stejně chytré jako lidi. Mají různá postavení a vlastní jazyk a dokonce i vlastní jména.
- Jsou známy případy, kdy delfíni zachránili člověka či jiného tvora, když se topil.

Zdroj: Wikipedie

Tukan rudozobý

16. května 2017 v 19:03 | Maty26 |  Amerika

Latinský název: Ramphastos tucanus
Jiné české názvy: Tukan bledohrdlý
Výskyt: Amazonie a okolí
Biotop: stromová patra tropických lesů, lesů ale občas i savany
Velikost: 55 - 60 cm
Váha: kolem 600 g

Způsob života: Samostatně nebo v párech

Potrava: plody, hmyz, malí obratlovci - např. žáby a ještěrky

Ochrana: zranitelný (VU)

Rozmnožování: Hnízdí převážně v březnu. Samice snáší 2 - 4 bílá vejce, ta se líhnou po 14 - 15 dnech. Krmí je oba rodiče a opeřují se kolem 6 týdnů. Rodiče je krmí i několik týdnů poté, co se naučí létat.


Zajímavosti:
- U tukanů rudozobých není moc viditelný pohlavní dimorfismus - samci mají jen o něco málo delší zobák.
- Je jediný druh tukana, který převyšuje velikost tukana obrovského.
- Tukani neuletí více než 100 m na jednou.
- Spolu s tukanem bělolícím se jedná o nejvíce chovaný druh v zajetí.

Zdroj: Chov zvířat

Žirafa síťovaná

15. května 2017 v 14:33 | Maty26 |  Afrika

Latinský název: Giraffa reticulata
Výskyt: Somálsko, Keňa a Etiopie
Biotop: savany
Věk: 20 - 25 v zajetí až 33
Výška: 6 m
Délka: 3 m
Váha: až 1 500 kg

Způsob života: smíšené skupiny o 5 - 40 jedincích

Potrava: listí stromů a keřů (například akácie)

Ochrana: málo dotčený (LC)

Rozmnožování:
Samci žiraf spolu bojují (narážejí do sebe hlavami a krky). Vítěz se s poraženým "páří" a tím ho poníží.
Po 457 dní březosti samice rodí ve stoje 1 mládě, výjmečně 2. Po narození mládě váží kolem 70 kg a už měří 2 m.
Pohlavně dospívají ve věku 3 let, páří se však až po 6. roce života.


Zajímavosti:
- Žirafy mají až 20 cm dlouhý fialový ohebný jazyk, kterým si přitahují větve.
- Žirafy spí jako většina kopytníků ve stoje, výjmečně spí v sedě s hlavou opřenou o zadek.
- Mláďata a starší jedinci žiraf bečí.
- Na hlavě mají 2 - 4 růžky, které jsou ze začátku chrupavčité, časem zkostnatí.
- Každá žirafa je jiná. Neexistují 2 žirafy, které by měly stejný vzor (podobně jako pruhy u zeber či otisky prstů u lidí).
- Dospělá žirafa jediným kopnutím zvládne zabít lva, nebo prorazit kapotu terénního vozu.
- Hlavními nepřáteli dospělých žiraf jsou lidé, kteří je střílí otrávenými šipkami, nebo jim přetínají šlachy. Z jejich kůže vyrábí štíty a sandály a ze žíní ocasu náramky a amulety.
- Ač by žirafa podle počítačových simulací zvládla plavat, hlubším vodám se vyhýbá a vždy vybírá tak, aby dosáhla na dno.
- Žirafí srdce měří 60 cm a váží 11 kg a jeho stěny jsou silné až 7,5 cm.
- Dokáží běžet až 56 km/h.
- S přibývajícím věkem žirafy tmavnou.
- Do roku 2016 byly považovány všechny žirafy za jeden druh s mnoha poddruhy, dnes se již uznávají 4 druhy (severní, jižní, masajská a síťovaná), které tvoří další poddruhy a ekotypy.

Zdroje: Wikipedie, mé vědomosti