Vítám Vás na mém blogu. Blog se zprvu věnoval modelům zvířat a byl ve formě virtuální zoo. Sběratelství se posunulo na minimum a začaly přibývat další koníčky, nyní na blogu najde rubriku pro každý můj koníček. Naleznete zde rubriku věnující se modelům a vlastně i zvířatům, teraristice, rostlinám, výletům, keslení a mé hobby pro modelování a pravěk představuje rubrika pravěku. Doufám, že se Vám bude blog líbit a budete se pravidelně vracet.

Maty26----



__-------______

Entomofágie - hmyz na talíři

3. prosince 2017 v 17:08 | Maty26 |  Ostatní: co se jinam nevešlo
Vzhledem k tomu, že ještě nemám jasno na jakou školu půjdu, tak teď s rodiči chodíme na dny otevřených dveří. Na škole v Moravském Krumlově probíhala mimo jiné i přednáška o entomofágii - pojídání hmyzu. Paní z Brna nám zde vysvětlovala všechny výhody mezi něž patří například to, že pojídání hmyzu je k životnímu prostředí daleko šetrnější (na stejné množství bílkovin spotřebují cvrčci 2 000x méně vody než hovězí, 12x méně žrádla a vyprodukují 100x méně skleníkových plynů a také na ně není potřeba tolik místa) a navíc obsahují více vitamínu B, vápníku a železa. Podle odhadů má být na Zemi v roce 2050 9 miliard lidí (tohle číslo mě dost děsí) a pro Zemi by to byl velký problém takový počet lidí uživit... Jednou z možností je maso ze zkumavky, což je ale drahé, druhou možností je právě již zmíněný hmyz. V současné době je na Zemi 2 000 druhů jedlého hmyzu, mezi ty nejznámější patří cvrčci, švábi, sarančata, mouční červi a zophobasi. Výhodou také je, že je od nás hmyz tolik evolučně vzdálený, že se nemusíme bát ani nemocí typu ptačí chřipka atd. Přednáška byla velmi zajímavá a před touto přednáškou bych přísahal, že brouka do pusy nedám.
Jako první jsme ochutnávali moučné červy ve dvou provedeních - smažené a sušené. Po přednášce jsem byl odhodlán a tak to pro mě nebyl zas takový problém. Mají relativně neutrální chuť, takovou nevýraznou. Jako druhý pokrm přišli zophobasi, což pro mě bylo horší... Nešlo ani o tu chuť, která by se dalo přirovnat k oříškům, ale prostě o ten pocit, že máte v puse tak velkou larvu! A tak jsem snědl pouze jednoho. Jako poslední se podávali cvrčci. Ti mi nechutnali, měli takovou divnou chuť... Bohužel nejsem gastronom a neumím jí popsat :D Velmi mě překvapilo, že to máma zvládla lépe než já a to byla před přednáškou odhodlaná, že brouka do pusy prostě nedá :D Nakonec jsme si něco odnesli i domů pro tátu a sestru, ta se toho ani nedotkla, táta ochutnal. Nejvíc nám všem ale chutnaly sušenky z cvrččí mouky (rozemletí cvrčci, jmenuje se to cvrččí mouka, protože to zní líp - no uznejte sami), ty byly vážně výborné. Ty snadla i sestra aniž by věděla z čeho jsou :D
Z entomofágie mají radost i vegani - cvrčci nemají centrální nervovou soustavu ani nervová zakončení, kterými by mohli cítít bolest.
Hmyz u nás v současné době není považován za jídlo a tím pádem se s nimi v restauracích nesetkáte (neby byste se s nimi alespoň setkat neměli), možnost ochutnat hmyz máte tedy jen na foodfestech a podobných událostech, avšak od ledna 2018 by měl být hmyz běžně k sehnání i v restauracích.
Jinak jsem zjistil, že ta paní bere hmyzáky ze stejného zdroje jako my! :D Takže moji gekončíci mají vážně kvalitu! :) :D
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 4. prosince 2017 v 16:33 | Reagovat

Yum yum... Můj oblíbený entomolog, George McGavin, hmyz nejen studuje, ale také ho jí. Dokonce už byl v několika cookshows, kde moderátory učil, jak je vařit... :-) Jinak hmyz velmi obdivuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama