V dohledné době by měl blog projít plánovanou rekonstrukcí.



__-------______

Asie

Irbis horský (levhart sněžný)

21. prosince 2017 v 14:46 | Maty26

Latinský název: Panthera unicia
Jiné české názvy: Levhart sněžný (avšak irbis horský je přesnější, protože irbis je příbuzný spíše tygrovy, než levhartovy)
Výskyt: střední, jižní a východní Asie
Biotop: útesy, skalní hřebeny a rozvolněné jehličnaté lesy až do 5 000 m n m.
Délka těla: 1 - 1,3 m, ocas 0,8 - 1 m
Váha: 30 - 55 kg

Způsob života: samotář

Potrava: je to masožravec, živí se například, kozorožci, velekury, jaky, divokými ovcemi, kozami, svišti, zajíci a ptáky.

Ochrana: ohrožený (EN)

Rozmnožování: Irbisové mají koťata na jaře a první zimu zůstávají s matkou


Zajímavosti:
- Díky husté srsti dokáží přežít i teplotu -40°C
- Irbisové byli dříve loveni pro svůj hustý kožich.
- Je to jeden z mála živočichů, kteří jsou schopni žív v nadmořské výšce 5 000 m, to mu umožnuje prostorná nosní dutina, která ohřívá vdechovaný vzduch.
- Irbis dokáže doskočit až 15 m do dálky, tudíž drží rekord ve skoku dalekém mezi šelmami.
- Ke šplhání i skákání má vyvinuté zadní nohy.
- Když chce spát, schová se do skalní dutiny, nebo starého supího hnízda, svine se do klubíčka a obtočí se huňatým ocasem, aby mu nebyla zima.

Model: Papo 2014, jméno: Afrodita

Orangutan sumaterský

1. června 2017 v 16:28 | Maty26

Latinský název: Pongo abelii
Výskyt: ostrov Sumatra v Indonésii
Biotop: tropické lesy - stromové patro
Věk: v přírodě 30 - 45 let v zoo až 60
Velikost: samci 140 cm, samice 90 cm
Váha: samci 90 kg, samice 45 kg

Způsob života: v dospělosti žijí samci samotářsky a samice také samotářsky, nebo v menších skupinách i s mláďaty.

Potrava: části rostlin, plody

Ochrana: kriticky ohrožený druh (CR)

Rozmnožování:
Po 233 - 265 denní březosti samice rodí 1 mládě, které se pevně drží na břiše samice. Orangutaní matky jsou velmi pečlivé a starostlivé. Mládě u ní zůstává 3 roky, poté až se rodí další mládě. V 7 letech se mláďata osamostatňují.


Zajímavosti:
- Orangutani používají velké listy jako deštník, pod který se schovají, když prší.
- Dříve obývali orangutani celou Jižní Asii v počtěch stovek tisíc.
- Jsou to největší stromoví savci. Na zem slézají neradi.
- Každý jedinec si na spánek i odpočinek staví pohodlné hnízdo.
- Orangutani jsou klidná a mírná zvířata, která nevyhledávají konflikty.
- Hrdelní vak samcům slouží ke zvukovému označení svého teritoria.
- Orangutan znamená v překladu z malajštiny "lesní muž"
- Ze všech lidoopů má orangutan nejkratší zadní a nejdelší přední končetiny (rozpětí až 3 m).
- V součesné době jsou orangutani hodně ohroženi vypalováním lesů, kvůli pěstování palmy olejné pro palmový olej.

Chřestýšovec běloretý

14. května 2017 v 10:48 | Maty26

Latinský název: Trimeresurus albolabris
Jiné české názvy: Chřestýšovec zelený
Výskyt: Jihovýchodní Asie
Biotop: stálezelené lesy, džungle
Velikost: 1 m

Způsob života: Aktivní je hlavně v noci.

Potrava: ptáci, žáby a malí savci

Ochrana: málo dotčený (LC)

Rozmnožování: Chřestýšovec běloretý patří mezi živorodé hady, ve vrhu mívá kolem 10ti mláďat.


Zajímavosti:
- Na kořist číhá v pozici podobné písmenu "S", což mu umožňuje rychlý výpad na kořist.
- Tento had je sice jedovatý, ale jeho jed by neměl zdravého člověka ohrozit.
- Je snadno zaměnitelný s jinými druhy chřestýšovců v této oblasti.

Zdroj: Wikipedie
 
 

Reklama
Reklama