V dohledné době by měl blog projít plánovanou rekonstrukcí.



__-------______

Austrálie

Emu hnědý

20. května 2017 v 13:01 | Maty26


Latinský název: Dromaius novaehollandiae
Jiné české názvy: emu australský
Výskyt: Austrálie
Biotop: od zalesněných území až po polopustiny, které obývá nejčastěji
Věk: 10 let v zajetí až 35
Velikost: 150 - 200 cm
Váha: 20 - 55 kg

Způsob života: malé skupiny, v období sucha se tyto menší skupiny spojují

Potrava: všežravci, upřednostňují semena, pupeny rostlin a ovoce, příležitostně hmyz, drobné hlodavce a ještěrky

Ochrana: málo dotčený (LC)

Rozmnožování: Do společného hnízda, které staví samec snáší vejce několik samic, inkubace trvá 49 -52 dní. Vejce jsou modrá a váží až 900 g. Na hnízdě sedí samec, po tuto dobu nepije, nežere ani nevyměšuje. Při tom svou teplotu sníží na 3 až 4°C. Když se mláďata vylíhnou samec je velmi agresivní, zahání samice a dokonce útočí na lidi. Mláďata žerou sama. Pohlavně dospívají ve 2. až 3. roce života.


Zajímavosti:
- Emu je 2. největší nelétavý pták na světě a největším původním ptákem Austrálie.
- Jejich vejce patří mezi největší k poměru těla.
- Emu je otužilý, stačí mu výběh a nevytápěná ubikace či přístřešek, pro svou nenáročnost je často chován v zoo.
- Mají zakrněná křídla, která nemohou sloužit k letu, ale za horkých dní se jimi ovívá.
- Jsou to výborní běžci - dokáží vyvinout rychlost až 48 km/h, při této rychlosti jsou kroky dlouhé až 2,7 m.
- Emuové dobře plavou.

Zdroj: Wikipedie, Chov zvířat
 
 

Reklama