Vítám Vás na mém blogu. Blog se zprvu věnoval modelům zvířat a byl ve formě virtuální zoo. Sběratelství se posunulo na minimum a začaly přibývat další koníčky, nyní na blogu najde rubriku pro každý můj koníček. Naleznete zde rubriku věnující se modelům a vlastně i zvířatům, teraristice, rostlinám, výletům, keslení a mé hobby pro modelování a pravěk představuje rubrika pravěku. Doufám, že se Vám bude blog líbit a budete se pravidelně vracet.

Maty26----



__-------______

Evropská fauna

Tuleň obecný

27. prosince 2017 v 16:04 | Maty26

Latinský název: Phoca vitulina
Výskyt: západní a východní pobřeží Severní Ameriky, Evropy a východní Asie
Biotop: mořské pobřeží
Věk: přes 20 let
Velikost: 1,4 - 2 m
Váha: 55 - 177 kg

Způsob života: často početné kolonie

Potrava: ryby

Ochrana: málo dotčený (LC)

Pohlavní dimorfismus: samice jsou menší, samci mají na zádech husté skvrny, díky kterým vypadají tmavší než samice, které tolik skvrnité nejsou

Rozmnožování:

Tuleni se páří ve vrcholném létě, samice rodí po 11 měsíční březosti 1 mládě, které rodí na souši. Mláďata jsou většinou ukryta např. pod skalními převisy. Mládě se zbavuje své první srsti většinou už v matčině těle, při narození již má voděodolnou srst a je schopno následovat matku pod vodu, jen na dalekém severu se rodí mláďata ve vlněném kožíšku, který lépe vyhovuje suchému a studenému klimatu. Bohužel se právě proto stávají často obětí pytláků. Mláďata se osamostatňují po 8 měsících.


Zajímavosti:
- Je nejrozšířenějším ploutvonožcem světa, jeho populace čítá zhruba 400 - 500 tisíc jedinců.
- Může způsobovat potíže v oblastech rybolovu.
- Snáší i sladkou vodu a tak ho nalezneme i v některých jezerech při Hudsonově zálivu.
- Vydrží zůstat pod vodou v případě potřeby i 45 minut, většinou však ponory trvají 5 - 10 minut.
- Tuleni na souši působí nemotoně, při pohybu využívají svých ploutví, ve vodě jsou však rychlí a velmi obratní.


Model: Schleich 2013, jméno: Shelly

Zdroj: Wikipedie, chovzvirat.cz

Rys iberský

22. května 2017 v 19:20 | Maty26

Latinský název: Lynx pardinus
Jiné české názvy: rys pardálový
Výskyt: Pyrenejský poloostrov - Doñana a Sierra Morena
Biotop: křovinatá středomořská krajina
Délka: 0,8 - 1 m (samci jsou větší než samice)
Váha: 7 - 14 kg

Způsob života: samotář, má teritorium o rozloze 10 až 20 km2

Potrava: masožravec, specializuje se na lov králíků divokých

Ochrana: ohrožený druh (EN)

Rozmnožování: Samice rodí mláďata mezi 3. až 8. rokem života. Páření probíhá v lednu nebo únoru, mláďata se rodí nejčastěji v březnu po 65denní březosti. Většinou se jedná o trojčata, často však nepřežijí všechna. Matka je kojí 10 týdnů. Od 4. týdne začínají přijímat masitou stravu. Noru opouštějí ve věku 2 až 3 měsíců, ale dalších 7 měsící zůstávají s matkou. Vě věku 1 až 2 roků si hledají nové teritorium.


Zajímavosti:
- Jsou většinou monogamní.
- K jejich úbytku napomohla nemoc, která způsobila značný pokles králíků a také viry, které na rysy přenesly kočky.
- Rys iberský má nejmenší genetickou variabilitu z kočkovitých šelem, tzv. efekt hrdla láhve. Ten bývá způsoben nízkým počtem jedinců, kteří se páří mezi sebou a tak jsou další generace více či méně příbuzné. Podobný případ je i u gepardů.

Zdroj: Wikipedie
 
 

Reklama